Rahaa ja laskut

Edes kaikista pienin yritys ei pyöri ilman rahaa. Yrityksen pitää maksaa sähkölasku, toimitilavuokra, vakuutukset ja tarvehankinnat. Työntekijät tarvitsevat palkkaa, ja vaikka yrittäjä ei voisikaan maksaa itselleen palkkaa, on YEL-vakuutukset kuitenkin pakko maksaa. Mainostaminen vie rahaa, mutta siihen on pakko satsata, eiväthän asiakkaat muuten tiedä koko firman olemassa olosta. Monenlaisia rahareikiä siis löytyy. Mistä löytää ratkaisu silloin, jos kassa ammottaa tyhjyyttään, mutta pitäisi maksaa iso lasku tai tehdä suuri investointi, jolla firman liikevaihto saataisiin kasvamaan? Mistä saisi nopeasti luottoa yritykselle?

Yritys ja nopean rahan tarve

Yritys saattaa tarvita rahaa nopealla aikataululla esimerkiksi uusien investointien tekemiseen tai tilapäistyövoiman palkkaamiseen. Asiakas maksaa vasta, kun työ on tehty, mutta työntekijät odottavat palkkaa kerran tai kaksi kuussa. Ehkä jokin uusi työkone tai toimitila tulee myyntiin hyvällä hinnalla, ja tilaisuuteen tarttuminen vaatii lainarahaa? Ellei yrittäjä pysty lyömään rahaa pian pöytään, menee tilaisuus sivu suun – myyjällä ei luultavasti ole aikaa eikä halua odotella sitä, että yritys ehtii realisoida omaisuuttaan voidakseen ostaa kohteen käteisellä. 

Rahaa

Laajeneminen vaatii aina rahaa, samoin yritystoiminnan kehittäminen ja nykyaikaistaminen. Ehkä yrityksen brändi vaatii päivittämistä – tätä varten tarvitaan niin palvelumuotoilijoita, konsultteja, graafisia suunnittelijoita kuin mainonnan ja markkinoinnin ammattilaisia. Ammattilaisten palveluksista kannattaa maksaa, sillä heidän avullaan yrityksen on mahdollista saada tunnettuutta ja näkyvyyttä, jota se tarvitsee menestyäkseen ja löytääkseen uusia asiakkaita. 

Lainaraha ratkaisee monet rahahuolet. Lainarahaa ei kannata pelätä, sillä hyvillä ja joustavilla ehdoilla varustettu laina ei muodostu liian suureksi rasitteeksi yrittäjälle. Yrittäjän kannattaa laskea tarkoin, paljonko rahaa tarvitaan, ja millainen kuukausierä sille kannattaa valita. Jos takaisinmaksukyvyn kanssa ei vaikuta olevan ongelmia, pelastaa lainaraha pulasta. Lainarahalla tehdyt investoinnit kannattaa suunnitella huolella, jotta ne kannattavat. Eihän ole mielekästä ottaa uusia työntekijöitä tai ostaa uusia työkoneita, jos ne eivät lisääkään yrityksen tulosta.

Mistä saada luottoa nopeasti?

Yrittäjä

Kun yrittäjä on selvittänyt lainantarpeen, takaisinmaksukyvyn, lainan oton kannattavuuden ja budjettiin sopivan kuukausierän suuruuden, on jäljellä vielä sopivimman lainan metsästäminen. Nyrkkisääntö on se, että lainaa kannattaa alkaa hakea pankista, ja selvittää ensisijaisesti mahdollisuudet saada vakuudellista yrityslainaa. Pankit tarjoavat yleensä muita rahoituslaitoksia parempaa korkoa, varsinkin, jos yritys pystyy antamaan lainan vakuudeksi jotain omaisuutta. Jos panttaa kiinteistön pankkilainaa vastaan, rahat saa todennäköisesti nopeammin kuin silloin, jos alkaisi etsiä kiinteistölle ostajaa. Pankista voi saada myös vakuudetonta lainaa. Vakuudettoman pankkilainan saa ehkä jopa nopeammin, eihän pankin tarvitse laskea arvoa kiinteistölle tai muulle omaisuudelle, jota vastaan yritys lainaa tahtoo saada. Vakuudeton laina tarkoittaa kuitenkin isompaa riskiä lainan antajalle – tässä tapauksessa pankille – joten yritys joutuu maksamaan isompaa korkoa lainasta. 

Pankit eivät kuitenkaan ole tunnettuja siitä, että ne antaisivat lainaa joka yritykselle ja jokaista tarkoitusta varten. Päinvastoin, pankkilainaa ei ole helppo saada, ja käsittelyaikoihin kannattaa varata aikaa jopa viikkoja. Jos yritys tarvitsee luottoa nopeasti, sillä ei ole aikaa jäädä odottelemaan sitä, tuleeko pankilta myönteinen vaiko kielteinen päätös. Rahoituslaitokset pystyvät käsittelemään lainahakemukset muutamissa minuuteissa, ja rahatkin saattavat olla yrityksen pankkitilillä jo samana tai viimeistään seuraavana arkipäivänä. Rahoituslaitokset tarjoavat samanlaisia yrityslainoja kuin pankit, eli sekä vakuudellisia että vakuudettomia. Muista kilpailuttaa rahoituslaitokset, niin löydät juuri sinun yrityksesi tarpeisiin sopivan yrityslainan.

Lainatarjousten kilpailuttaminen on tehty helpoksi

Niin yritysten kuin yksityishenkilöiden on tänä päivänä helppo kilpailuttaa lainoja, kiitos Internetin. Yhdellä hakemuksella voi pyytää lainatarjouksen monelta eri rahoituslaitokselta, ja sen jälkeen voi vain valita sopivimman tarjouksen. Kun kilpailutat lainoja, muista tarkistaa lainan todellinen vuosikorko ja se, voiko lainan maksaa pois suunniteltua aikaisemmin. Todellinen vuosikorko on paras mittari erilaisten lainatarjousten keskinäiseen vertailemiseen, sillä siinä on huomioitu niin lainankorko, avausmaksu, kuukausi- ja vuosiveloitukset sekä muut kulut, joita lainasta sen ottajalle syntyy. Voi olla, että rahoituslaitos perii lisäkuluja ylimääräisistä lyhennyksistä tai loppuvelan maksamisesta pois ennen alun perin sovittua ajankohtaa – siksi tämäkin seikka kannattaa tarkistaa, ennen kuin ottaa yhteyttä rahoituslaitokseen ja ilmoittaa hyväksyvänsä lainatarjouksen. Tämän jälkeen lainaraha on jo matkalla yrityksen tilille!

Näin yritys voi rahoittaa hankintojaan nopealla aikataululla